Tomma lokaler och skyltfönster får liv

Nu är tre tidigare tomma fönster på Kolmätaregränden fyllda av konst.

Först ut i CityArtHbg är konstnären Olof Behrens och fotografen Kristoffer Granath. Motivet utgår från Kristoffer Granaths fotoprojekt om ”Erosion” där han följer utvecklingen kring erosion runt om i Skåne, som på många ställen är kritisk. Detta kombineras med Olof Behrens uttryck som i mångt och mycket handlar om den påverkan samhället har på individen och att vi successivt bryts ned pga av den samhällsstruktur vi idag lever efter. De båda inriktningarna gestaltar samma ”problem” fast från olika utgångspunkter och är ett lysande exempel på hur fotografi och bildkonst kan kombineras och förstärka varandra.

Fotograf: Kristoffer Granath

Om konstnärerna

Olof Behrens är en bildkonstnär, främst måleri och teckning, med bas i Helsingborg. Hans arbete vilar till stor del på ett ifrågasättande av samhället och den värld vi lever i, en brytpunkt mellan det inre och yttre där det ofta uppstår en kontrovers som tvingar till reflektion och eftertanke. Bildspråket är expressionistiskt, ofta med objekt och figurer som i sin tur står i kontrast till abstrakta ytor av färg och form. Det sistnämnda får ofta agera som metafor för det inre, det icke-materiella, och det figurativa på vilket sätt det manifesterar sig.

Spana in @olofbehrens på Instagram

Kristoffer Granath är en fotograf med bas i Helsingborg som främst jobbar med dokumentationer, bokuppdrag och andra konstnärliga projekt. Social hållbarhet är ett ledord i hans arbete och han jobbar utifrån ett socioekonomiskt perspektiv med människan i fokus. Hans motto är att bilder som sprids och publiceras ska visa den verklighet vi lever i, och på så vis bidra till större förståelse och medmänsklighet. Tidigare uppmärksammade projekt gjorda av Kristoffer är bland ”Rest in peas” där nedläggningen av Findus fabrik i Bjuv dokumenterades och ”Allt ska väck – Barsebäck” där Kristoffer för tillfället dokumenterar nedläggningen av kraftverket i Barsebäck.

Spana in @kristoffer_granath på Instagram

Om CityArtHbg

CityArtHbg är ett samarbete mellan Helsingborg City och Kulturhotellet tillsammans med fastighetsägare, ColourCenter och Action Helsingborg. Lokala konstnärer bjuds in att ge uttryck för sin kreativitet på tomma skyltfönster i city som behöver lite kärlek.

  • Karsten Deppert

    Ja, så bra! Jättekul gjort, och så mycket roligare att titta på än tomma skyltfönster.

    • Tina Dalemo

      Tack! Vad roligt att du tycker om det. Nu finns det ett fönster på Helsingborg C också som målats av Tim Timmey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *